Leesvoer / Archief

Eerder verzonden Bokashi-Bulletins van Provinos:

Bokashi Bulletin #1
Bokashi Bulletin #2
Bokashi Bulletin #3

Quotes:
“A nation that destroys its soil destroys itself – Franklin D. Roosevelt”


Volkskrant 16 mei 2018 - Steun landbouw die uitgaat van de natuur

Boek:  The Wizard and the Prophet, Charles Mann.  “De kern van het debat tussen de Tovenaars en de Profeten ligt in de aard van de landbouw”
Door : Charles C. Mann
Samenvattend artikel (Engels):  Can Planet Earth Feed 10 Billion People?  
Over: William Vogt and Norman Borlaug

De laatste Nieuwsblad EM Agriton natuurlijk actief (2019)

 

Wormencursus. Aanvullende informatie

Regelmatig organiseren wij een (verkorte) cursus "Bewust bestrijden van Wormen", inclusief het zelf mestonderzoek doen. Deze cursus duurt één of twee dagdelen en er wordt per keer bekeken waar dat het handigste kan plaatsvinden. 
Heb je interesse? Meld je hier aan voor meer informatie.

Doel van de cursus is om schapenhouders kennis te laten maken met de nieuwe inzichten van wormbeheersing op hun bedrijf. Behalve een stuk theorie over de vele facetten van wormbeheersing, zal het zelf mestonderzoek doen een deel van de cursus vormen. 

Alvast meer lezen?
Leverbot bij Schapen en Geiten (tijdens de cursus ook in gedrukte vorm verkrijgbaar)
Handboek Wormen bij Schapen en Geiten (ook in gedrukte vorm verkrijgbaar in onze webshop, een geheel herziene versie 2017)

Indien u geïnteresseerd bent kunt u zich inschrijven via het contactformulier op deze website. De inschrijving gaat op volgorde van binnenkomst. Als u een groep bij elkaar wilt brengen om de cursus te verzorgen, neem dan ook contact met ons op over de planning en organisatie. 

Doel van de cursus:
Bewustwording verbeteren, wormbeheersing en correct ontwormen bij schapen, dat wil zeggen:
-  Ontwormen na mestonderzoek (zelf of laten doen)
-  Wormbeheersing door management (omweidingsschema’s, fokkerij)
-  Correct ontwormen (dosering, wormmiddel, apparatuur)
-  Resistentie verminderen

Onderwerpen:
-  De belangrijkste schapenwormen en –ziekten bij lammeren en volwassen schapen
-  Principes van duurzame wormbestrijding
-  Wormmiddelen
-  Praktisch mestonderzoek

Zelf aanschaffen/bestellen voor eerste bijeenkomst:
Botvanger: Sinds juli 2016 is de Botvanger verkrijgbaar om onderzoek naar leverbot-eieren enorm te vereenvoudigen. 
Lees hier meer over de Botvanger
Startersset mestonderzoek met onderzoeks- en verzendmaterialen en het Handboek
Vóór aanvang van de cursus dient de schapenhouder zelf een microscoop te regelen. 

Materialen die je nodig hebt bij het zelf mestonderzoek doen, zijn verkrijgbaar bij Provinos. 
Wil je iets bestellen of heb je vragen? Bel of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ons, of kijk in onze webwinkel.

EM & probiotica in de persoonlijke verzorging

EM & probiotica in de persoonlijke verzorging

Wat geldt voor de schoonmaak van je omgeving geldt ook voor de hygiëne en schoonmaak van lijf en lichaam. Niet alleen via de voeding je darmen gezondhouden dus, maar ook je huid is van groot belang voor je weerstand. De huid is notabene het grootste orgaan dat we hebben. Probiotica gebruiken in de persoonlijke verzorging ligt dus meer voor de hand dan we lang hebben gedacht. Gelukkig zijn er steeds meer producten beschikbaar die dit mogelijk maken. Douchen zonder gebruik van zeep, dat doen er al velen, maar als je dan toch je haren wilt wassen, voelt het wel fijn om dat met probiotica te doen. Ook handzeep, deo's en badschuim zijn voorhanden.

We werken op dit moment hard aan de inhoud van deze pagina. Excuses voor het ongemak.

Pagina niet gevonden

Helaas, deze pagina bestaat niet (meer). Ga naar onze homepage.

EM & probiotica in de schoonmaak

EM & probiotica in de schoonmaak

Sinds Louis Pasteur ontdekte dat het vaak de micro-organismen (microscopische kleine wezentjes) zijn die ons ziek maken, lijden we allemaal in meer of mindere mate aan smetvrees. Natuurlijk heeft grotere hygiëne veel opgeleverd en heeft het onze levensverwachting aanzienlijk verhoogd, maar we zijn daarin wel een beetje doorgeschoten.

Er komen steeds meer geluiden dat vuil ook gezond is. Niet doordat we het immuunsysteem trainen, zoals veelal gedacht wordt, maar omdat we door agressief schoon te maken ook niet meer in aanraking komen met voor ons nuttige micro-organismen, de "good guys".

Door alles altijd grondig te reinigen en ontsmetten, maken we niet alleen alle slechte jongens van kant, maar worden ook de goede jongens weggevaagd. Net als een antibioticum dat doet in ons lichaam, gebeurt dat met wassen en schoonmaken met desinfecterende middelen ook in onze omgeving.

Schoonmaken met probiotica is dus een logische gedachte. Inmiddels zijn er ook veschillende producten op de markt hiervoor. Nee, dat is dus niet Ecover. Ecover is wat mij betreft slechts een klein stapje op de weg naar anders schoonmaken. Met Ecover maak je nog steeds veel van je micro-flora dood, en dat is nou net niet de bedoeling. De volgende stap is namelijk veel belangrijker, je ent tijdens het poetsen goede en gezonde bacteriën die de plek innemen waar normaal de ziekteverwekkers gaan zitten. Na het poetsen zie je dus nog heel lang een na-effect. De producten van GreenXL bevatten naast zeep (schuim) een aantal stammen melkzuurbacteriën voor dit doel. In de EM schoonmaakproducten zitten geen zepen of andere "detergenten" maar uitsluitend een breed scala aan micro-organismen. Dat is dus stap 4 in een gezondere schoonmaak, namelijk de stap waarbij je het schoonmaakmiddel gewoon kunt opdrinken! Herinner je je Loesje nog?

Loesje poster 140128 Zeepsop 480x675 300x213

Interesse? Bestel hier!

Wie zijn wij?

Judith van Andel is dierenarts en Philippe van der Grinten is landbouwkundig ingenieur, hij studeerde veeteelt in Wageningen. Na onze studie hebben we tien jaar gewerkt voor verschillende internationale organisaties in Costa Rica, Guatemala, Nepal en Bolivia op het gebied van veevoeding, veegezondheid en kleinveehouderij.
  • Judith van Andel: 06 22 70 81 10
  • Philippe van der Grinten: 06 12 50 80 94
  • Genrayweg 39 5916 NG Venlo
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contact

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Captcha
Ongeldige invoer
Om u de best mogelijke website toegang te bieden, maakt deze site gebruik van cookies. Delete cookies