de Bokashi keukenemmer

De Bokashi keukenemmer

Bokashi als compost versneller
Met de toevoeging van Bokashi aan een composthoop wordt deze sneller omgezet en verdwijnen de soms kwalijke geurtjes als het composteringsproces niet optimaal verloopt. Dit laatste kan overigens ook bewerkstelligd worden door de toevoeging van Microferm aan de composthoop. Al lijkt het tegenstrijdig (fermenteren versus composteren), Bokashi kan dus ingezet worden als compost-versneller.

Bokashi maken: de techniek
Het principe van fermentatie wordt al sinds eeuwen gebruikt voor het conserveren van voedingsmiddelen zoals zuurkool, soyasaus, kaas en wijn, om er maar een paar te noemen. Door toevoeging van effectieve micro-organismen (microferm) en het anaeroob (zonder zuurstof) verwerken van je resten, maak je van je eigen organische resten een waardevolle bodemverbeteraar. Om een optimaal resultaat te behalen worden meestal zeeschelpenkalk en kleimineralen toegevoegd, maar dit hangt erg af van de toepassing en het budget.

In de praktijk: Wat kan er allemaal in de Bokashi verwerkt worden?
Bijna alles kan erin: Bokashi kan worden gemaakt van allerlei materialen en in allerlei volumes. Voor kleinschalig gebruik rondom huis, is de Bokashi-keukenemmer ontworpen. Hierin kunnen werkelijk bijna alle (organische) reststoffen uit de keuken verwerkt worden tot een zeer waardevolle bijdrage aan de vruchtbaarheid van de bodem in het bloemenperk en de moestuin. Fruit- en groenteschillen (ook exotisch), gekookte en rauwe etensresten, visresten of (kippen)botten, broodresten, het kan er allemaal in. Omdat het afgesloten wordt en daarna fermenteert, is er geen sprake van stankontwikkeling en wordt er bovendien geen ongedierte aangetrokken. De twee keukenemmers samen zijn vaak voldoende voor een gemiddeld gezin om alle resten uit de keuken in de tuin te kunnen verwerken.

Wat kan er niet in: Composteerbaar plastic kan niet in de Bokashi. Blijkbaar heeft dit materiaal de hoge temperatuur van de compost nodig om daadwerkelijk af te breken. Ook koffie-filters en theezakjes worden pas in de bodem afgebroken en worden nog na wat langere tijd teruggevonden. Ik vind dit zelf geen echt probleem overigens.

Keuken-Bokashi moet, als het klaar is voor gebruik, licht onder de grond gebracht worden (±10-20 centimeter) en niet als mulch óp de grond, dit omdat anders dieren zoals honden en/of kraaien ermee aan de haal gaan. Die vinden dat erg lekker. Het is tenslotte voor-gefermenteerd voedsel, ook voor deze dieren.

Als het om grotere hoeveelheden gaat is de keukenemmer al gauw te klein. Daarvoor is er de Bokashi-container van 120 liter. Deze werkt hetzelfde als de keukenemmers. Dit is vaak een oplossing waar meerdere huishoudens samen de moestuin doen of het afval inzamelen (op een flat bijvoorbeeld).Lees maar eens verder over de ervaringen bij de Ulebelt in Deventer.

Enthousiast en wilt u de Bokashi-emmers bestellen ? Klik hier
bokashi emmer variant 2011 vrijstaand
  • Aangemaakt op .

Diergezondheid en EM

Diergezondheid en EM

We werken op dit moment hard aan de inhoud van deze pagina. Excuses voor het ongemak.
  • Aangemaakt op .

Steenmeel als boxenstrooisel - Vulkamin of Basabox

Steenmeel als boxenstrooisel - Vulkamin of Basabox

Met gesteentemeel in de boxen combineer je een droog ligbed met gezonde spenen, en in de put meer stikstof in de mest en uiteindelijk de mineralen uit het gesteente weer op het land.

De voordelen zijn een droge ligplaats door een hoog vocht-absorberend vermogen van het steenmeel. Kalk veroorzaakt vaak schrale uiers en spenen. Het gebruik van steenmeel leidt juist tot opvallend zachte uiers en spenen. Daarnaast voegt gesteentemeel op het land de mineralen aan. Er is daarbij sprake van een reparatie, meer dan van "bemesting". Sommigen veehouders en akkerbouwers rijden vulkamin om die reden direct op het (wei)land uit. Dit kan met een kunstmest strooier, omdat het gesteentemeel ook in granulaat geleverd kan worden.

Wat ik zelf belangrijk vind is dat er met gebruik van gesteentemeel minder ammoniak uit de mest verdwijnt, hetgeen met kalk juist wel gebeurd. Dat is jammer, want dat is onnodig verlies van stikstof uit je kringloop. Iedereen weet dat je op het land bemesting en bekalking niet tegelijkertijd moet doen. Waarom doen we dat in de mestkelder dan wel vaak ?

Vulkamin of Basabox kan gebruikt worden ter vervanging van kalk in de ligboxen. Het kan ook gemengd gebruikt worden met gehakseld stro.

Dosering:
Van gesteentemeel gebruik je ongeveer 200-300 gram per m². Vergelijkbaar met kalk. Er bestaat een karretje om het in de stal te kunnen verdelen, de AG Mini.

Zowel Basabox al Vulkamin worden per BigBag geleverd. Basabox is iets goedkoper, maar Vulkamin scoort wat hoger in de mineralen samenstelling.
  • Aangemaakt op .

Andere dieren

Andere dieren

We werken op dit moment hard aan de inhoud van deze pagina. Excuses voor het ongemak.
  • Aangemaakt op .

Wat is Bokashi ?

Wat is Bokashi ?

Bokashi is het Japanse woord voor “gefermenteerd organisch materiaal”. Met Bokashi kun je organische resten om zetten tot een rijke bodemverbeteraar. Bokashi is de meest efficiënte manier om organisch materiaal weer terug te geven aan de bodem. Voor het maken van Bokashi wordt een eeuwenoude techniek gebruikt, namelijk fermentatie.

Voor wie is Bokashi interessant?
Terreinbeheerders: Het maken van Bokashi is erg interessant voor terreinbeheerders zoals Gemeenten, waterschappen, rijkswaterstaat of natuurorganisaties. Klik hier voor meer info. Al deze partijen kunnen namelijk op een zeer efficiente manier de groenstromen die vrijkomen bij het beheer voor minder kosten en dichtbij de oorsprong teruggeven aan de bodem.

Particulieren: Met Bokashi kun je in de keuken of in de tuin elk soort organisch afval snel, effectief en gezond teruggeven aan de bodem. Dat is zowel leuk en makkelijk. Door afval uit keuken of tuin te fermenteren is het snel en zonder stank klaar om de bodem te verbeteren in bloementuin, voor vaste planten en natuurlijk de moestuin. Alle energie uit keukenafval en groenresten gaat zo de bodem in, zonder verliezen in de vorm van CO2 en met vele micro-organismen ter ondersteuning van het bodemleven. De moestuin floreert als nooit tevoren.

Groene afvalstromen kun je verwerken tot Bokashi. Bermmaaisel, bladafval, fruitafval, snoeiafval (gehakseld), stalmest, slotenmaaisel en keukenafval kan allemaal verwerkt worden tot Bokashi. Je kunt Bokashi gebruiken om vrijwel elk organische afval op een zeer efficiënte manier om te zetten in een prachtig product voor de bodem. Zowel op weiland, akkerland als in borders (gemeente) kan Bokashi gebruikt worden. Anderzijds kun je Bokashi ook zien als dé oplossing om de bodemvruchtbaarheid en bodemgezondheid op te krikken. Bovendien leg je met Bokashi veel CO2 vast in de bodem.

In tegenstelling tot composteren komt er bij het maken van Bokashi geen koolstof vrij in de vorm van kooldioxide (CO2). Daarmee is Bokashi een zeer milieuvriendelijke manier om koolstof terug te geven aan de bodem. Bovendien stimuleert Bokashi het bodemleven en levert het zo een enorme bijdrage aan een gezonde bodem, voor een gezonde voeding en leefomgeving.

Kijk verder in het menu of lees hier over Bokashi op één A4-tje

Bokashi uitgelegd - 10 Bokashi feiten

Voor een Engelstalige uitleg, klik hier.

Je kunt ons natuurlijk ook bellen of mailen.
  • Aangemaakt op .

Paard

Paard

We werken op dit moment hard aan de inhoud van deze pagina. Excuses voor het ongemak.
  • Aangemaakt op .

Wie zijn wij?

Judith van Andel is dierenarts en Philippe van der Grinten is landbouwkundig ingenieur, hij studeerde veeteelt in Wageningen. Na onze studie hebben we tien jaar gewerkt voor verschillende internationale organisaties in Costa Rica, Guatemala, Nepal en Bolivia op het gebied van veevoeding, veegezondheid en kleinveehouderij.
  • Judith van Andel: 06 22 70 81 10
  • Philippe van der Grinten: 06 12 50 80 94
  • Genrayweg 39 5916 NG Venlo
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contact

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Captcha
Ongeldige invoer
Om u de best mogelijke website toegang te bieden, maakt deze site gebruik van cookies. Delete cookies