Skip to main content

Lukt het bestellen niet bekijk dan deze instructiefilm > Instructiefilm

Besteld u voor de eerste keer? U kunt alleen in het bestelproces registreren. Niet in het klantenpaneel!

Bokashi in de rundveehouderij

Stel je eens voor. Je hebt op het erf een gemengde hoop liggen van wat stalmest van jongvee en droge koeien, slotenmaaisel van het waterschap, voerresten (maiskuil en gras). Om daar mooie compost van te maken heb je tijd nodig (±6 maanden) en het kost ook nog eens veel tijd, want het moet een keer of 4 à 5 omgezet worden.
Als je van deze ingrediënten Bokashi maakt, en de hele hoop laat fermenteren, is het na 10 tot 12 weken al klaar, en na het opzetten van de hoop hoef je niks meer te doen. Klaar is Kees !

Opzet van een grotere

Bokashi maken kun je het best vergelijken met het inkuilen van gras of maïs. Je moet vooral letten op de volgende richtlijnen, maar dit is erg afhankelijk welke materialen er voor handen zijn:

Bokashi moet het juiste vochtgehalte hebben. Ongeveer 50%. Dit betekent dat vers groen (blad of gras) meestal OK is, maar dat bijvoorbeeld stro of versnipperd hout te droog is. Mengen, en soms water toevoegen, is dan meestal de makkelijkste oplossing. Bij de juiste vochtigheid kun je er geen vocht uitknijpen, maar worden je handen wel nat. Als de Bokashi te nat is loopt er vocht uit, het fermentatieproces verloopt dan niet optimaal en er zal kan sprake van rotting zijn. Als de Bokashi te droog is kunnen de micro-organismen zich niet goed over de hoop en het materiaal verspreiden en vermenigvuldigen. Daardoor verloopt het fermentatieproces te traag of helemaal niet. 

Daarnaast is het streven naar een C/N verhouding (Koolstof/Stikstof) van ongeveer 20:1. Als je bijvoorbeeld veel jong gras (C/N van ± 10:1) wil verwerken kun je dit compenseren met wat stro (C/N van 80:1). Ervaring leert dat de C/N verhouding niet van wezenlijk belang is voor het fermentatie proces, maar wel voor de latere toepassing en het gebruik van de Bokashi. Een te hoge C/N verhouding kan de bodem stikstof (tijdelijk) fixeren, hetgeen voor de plantengroei en productie onwenselijk is.
Het kan ook heel interessant zijn om drijfmest door de Bokashi heen te mengen. Daarmee worden de waardevolle stoffen in die mest in de Bokashi gebonden en komen na het fermentatieproces in een stabiele toestand in de bodem. Daarmee zijn ze wel voor de plant en het gras opneembaar, maar is de kans op uitspoeling zeer gering.

Beide zaken hierboven beschreven lijken wat ingewikkeld misschien, maar het is eenvoudiger dan het lijkt. "Al doende leert men" is hier zeer zeker van toepassing.

Interesse? Neem gerust contact met ons op.

Wie zijn wij?

Judith van Andel is dierenarts en Philippe van der Grinten is landbouwkundig ingenieur, hij studeerde veeteelt in Wageningen. Na onze studie hebben we tien jaar gewerkt voor verschillende internationale organisaties in Costa Rica, Guatemala, Nepal en Bolivia op het gebied van veevoeding, veegezondheid en kleinveehouderij.

Contact

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Om u de best mogelijke website toegang te bieden, maakt deze site gebruik van cookies. Delete cookies

Webdesign © Totoweb