Ostrea Zeeschelpenkalk
Zeeschelpenkalk is rijk aan calcium en bevat veel sporenelementen (o.a. magnesium, koper, ijzer, mangaan, zink, kobalt). Het gebruik van zeeschelpenkalk bevordert een stabielere pH en is een langdurige werkende calciumbron die het bodemleven stimuleert. Een juiste pH is van groot belang voor het juist functioneren van de processen in de bodem. Wanneer de bodem te zuur is, heeft dit een opbrengstverlagend effect. Zeeschelpenkalk verhoogt de bodemvruchtbaarheid, verbetert de structuur van de bodem en activeert het leven daarin.

Edasil Kleimineralen
Een optimale structuur van de bodem is van essentieel belang voor het functioneren van de processen. Edasil Kleimineralen zorgen daarvoor en brengen ook de mineraalhuishouding op peil. Deze kleimineralen bezitten door hun specifieke plaatjesstructuur een enorm zwelvermogen en hebben de capaciteit om grote hoeveelheden water en voedingstoffen te binden. Daardoor wordt een betere uitwisseling van voedingsstoffen tussen bodem en plant bereikt en dus een gezonder gewas. De grote zwelcapaciteit van deze kleimineralen zorgt duidelijk voor een beter vochthoudend vermogen. Deze kleimineralen werken ook aan de opbouw van het kleihumuscomplex. Dat leidt tot een actiever bodemleven en op termijn minder gebruik van kunstmeststoffen.

Vulkamin
Vulkamin is een oergesteentemeel, het levert de bodem de waardevolle minerale stoffen en de broodnodige spoorelementen voor een goede weerstand van de planten tegen allerlei ziekten en plagen. Gebrekverschijnselen worden hierdoor opgeheven en het natuurlijke evenwicht hersteld.
De uit de mest afkomstige ammoniak wordt direct aan Vulkamin gebonden. Dit vermindert de penetrante ammoniaklucht, verbetert het stalklimaat en vermindert vliegenplagen. De mest wordt verrijkt met minerale stoffen en spoorelementen, wat tevens de omzetting van de mest versnelt.

Effectieve Micro-organismen
Het microbiële evenwicht in de bodem bevordert de groei, de opbrengst en de gezondheid van de gewassen. Door het regelmatig enten van Effectieve Micro-organismen wordt de diversiteit van de bodem verhoogd. Organisch materiaal wordt omgezet in duurzame humus. De chemische, fysische en biologische eigenschappen van de bodem worden beter. 

Syn-Vital
Syn-Vital is een probiotica op basis van met EM gefermenteerde tarwezemelen. In tegenstelling tot droge probiotica bevat Syn-Vital nog de levende micro-organismen en hun uitscheidingsstoffen, zoals antioxidanten en andere bio-actieve stoffen. Het zijn juist deze stoffen die een positieve bijdrage leveren aan de vertering en daardoor als gezondheidsbevorderend worden gezien. 

Melkzuurfermentatie is het proces waarbij melkzuurbacteriën (lactobacillen) de aanwezige koolhydraten omzetten in melkzuur. Van alle natuurlijke fermentatieprocessen is melkzuurfermentatie één van de oudste en gezondste.

Syn-Vital is licht verteerbaar en makkelijk opneembaar.

Het maken van EM-A  // Microferm
Effectieve Micro-organismen (EM) worden in geconcentreerde en stabiele vorm geleverd (EM-1) in plastic flessen van 250 ml, 1 en 10 liter. De microorganismen dienen voor gebruik te worden geactiveerd door toevoeging van water en rietsuikermelasse. Na activering ontstaat EM-A (Actief), ook wel “Microferm” genaamd. EM-A kan verder verdund worden met water voor toepassing op stal of in de wei.

DOSERING voor activering:
50 ml melasse
50 ml EM1 (Effectieve Micro-organismen, inactief)
950 ml water
Samen levert dit 1 liter EM-A (ongeveer 50 ml ontsnapt in de vorm van gas)

BEREIDING:
Vul een maatbeker van 1 liter voor de helft met handwarm water. Los hierin 50 ml melasse op (goed roeren, de melasse is dik en lost niet zomaar op) en 50 ml EM1. Vul met handwarm water aan tot een liter. Daarna goed roeren. 

Het is belangrijk dat u kwalitatief goed water gebruikt, met zo min mogelijk 
chloor of andere chemicaliën. Ook regenwater of bronwater is een goede optie.

Schenk deze vloeistof in een plastic container, fles of jerrycan (liefst geen glas) en sluit deze met een waterslot (zie afbeelding), er mag geen zuurstof bijkomen. Als je geen waterslot hebt, kun je in de dop van de fles een klein gaatje maken met een dunne spijker of naald. Zo kan CO2 gas wel ontsnappen en zal er maar weinig of geen lucht (met zuurstof) naar binnen kunnen.

Zet de fles op een zo warm mogelijke plek, bijvoorbeeld bij de verwarmingsketel tussen de 25 en max 40˚C. Na ongeveer 7 dagen is de EM-A (= EM-1 “geactiveerd “) of “Microferm” klaar voor gebruik. De geur en smaak is zuur. De vloeistof dient een pH waarde te hebben tussen 3,3 en 3,8 te meten met een pH-indicator of lakmoespapiertje. Lager dan 3,3 is prima. Boven de 4,5 is niet goed.

Indien de temperatuur lager is dan 25˚C zal de fermentatie wat langer duren dan 7 dagen. Onder de 20˚C duurt het wel 2 weken. 

Als er witte schimmel op komt te staan is dat goed. (De witte schimmel 
is  dezelfde als die van  de franse kazen, zoals Camembert of Brie).

De EM-A (Microferm) kun je in een gesloten plasticfles en op een donkere plaats bewaren (niet in de koelkast). Gebruik EM-A liefst binnen 4 weken na productie.

EM-A voor gebruik verdunnen, afhankelijk van de toepassing: Bijvoorbeeld 1 liter met 7 liter water voor de mest, 1 op 10 liter voor het voetenbad, en 1 op 1000 vor het besproeien van planten. Dit is dan de EM-oplossing.

Wie zijn wij?

Judith van Andel is dierenarts en Philippe van der Grinten is landbouwkundig ingenieur, hij studeerde veeteelt in Wageningen. Na onze studie hebben we tien jaar gewerkt voor verschillende internationale organisaties in Costa Rica, Guatemala, Nepal en Bolivia op het gebied van veevoeding, veegezondheid en kleinveehouderij.

Lees meer blokje groenContact
 informatie

Provinos Archief

Webwinkel


Nieuwsbrief

Links


telJudith van Andel: 06 22 70 81 10

telPhilippe van der Grinten: 06 12 50 80 94

locatieGenrayweg 39 5916 NG Venlo

webinfo@provinos.nl
Contact
Naam(*)
Ongeldige invoer
E-mail adres(*)
Ongeldige invoer
Uw reactie
Ongeldige invoer