Bokashi Bulletin #6 gepresenteerd

Het Bokashi Bulletin nummer 6 is er! Een aanpak die goed werkt wordt besproken, maar ook een aantal praktijk projecten, de wet- & regelgeving, literatuur en een theoretische onderbouwing. De ontwikkeling van een slimmere bokashi keukenemmer is opgepakt door de Fontys Hogeschool.
Klik hier om het 6de Bokashi Bulletin te lezen.
  • Aangemaakt op .

Artikel over de Bokashi bij melkveehouder binnen het DAW

Thieu reed kort geleden de Bokashi uit die we het vorige seizoen maakten. In het kader van Deltaplan Agrarisch Waterbeheer werd daar verslag van gedaan. Klik hier voor het artikel.
  • Aangemaakt op .

Bokashi Bulletin #5 uitgebracht

Het Bokashi Bulletin nummer 5 is uit! Er zit, nog steeds, veel beweging in het bokashi verhaal, ondanks dat de maatschappij toch ook veel met Corona bezig is. In deze editie aandacht voor meer achtergrondinformatie en literatuur, maar ook over de publicatie van de Factsheet Bokashi. Daarnaast een rekensommetje van wat bokashi maken nou kost, en meer informatie over wet- & regelgeving rondom bokashi. We wensen jullie veel leesplezier toe. Klik hier om het 5de Bokashi Bulletin te lezen.
  • Aangemaakt op .

Kiempunt Limburg

Ik beantwoordde "5 Vragen aan ..... " bij Kiempunt Limburg, het Agro Food Netwerk. Ik kreeg het stokje overgedragen van Leo Verbeek. Er stonden de afgdelopen anderhalf jaar leuke verhalen tussen. Een belangrijke innovatie is Bokashi. ..........  Meer lezen? Klik hier.
  • Aangemaakt op .

Bokashi Factsheet is gepubliceerd

Klik hier voor de Factsheet Bokashi 1.0: De kringloop sluiten met bokashi

Is het microbioom in bokashi samen met de gefermenteerde koolstof in staat om de bodem een boost te geven?

Hoewel bokashi als techniek voor het verwerken van groenstromen nog relatief nieuw is, zijn er al veel mensen mee bezig en wordt er regelmatig over geschreven. De verschillende aspecten  van bokashi (praktijk, techniek, wet- en regelgeving) bevinden zich momenteel op de scheidslijn tussen innovatief en gangbaar en dat leek mij het juiste moment om deze eerste Factsheet Bokashi te publiceren.

Het doel van dit document is enerzijds meer bekendheid geven aan het fenomeen bokashi en anderzijds uniformiteit bewerkstelligen met betrekking tot methode, toepassingen en kwaliteit. In het kort: wat is bokashi en wat kan er mee gedaan worden?

Deze Factsheet is opgesteld op basis van jarenlange ervaring met het maken van bokashi en het begeleiden van partijen die ermee aan het werk zijn. Daarnaast is er uitgebreid gebruik gemaakt van  literatuur en onderzoeksverslagen die momenteel voor handen zijn, evenals de huidige wet- en regelgeving.

In  dit document beschrijf ik hoe en waarom bokashi een bijdrage kan leveren aan goed bodembeheer en het sluiten van de lokale kringloop en probeer ik zoveel mogelijk antwoord te geven op de meest voorkomende vragen. Het feit dat dit versie 1.0 is, geeft aan dat ik verwacht in de toekomst aanpassingen te doen om daarmee de Factsheet actueel te houden.

Vragen, opmerkingen of aanvullingen? Neem gerust contact met mij op.

  • Aangemaakt op .

Bokashi openen bij het IKL

Onder de titel "Bijeenkomst over de rol van reststromen uit het landschapsbeheer in de ‘kringlooplandbouw’ organiseert het IKL het openen van de Bokashihoop die we samen hebben opgezet met maaisel van NatuurMonumenten. Vrijdag 20 maart vanaf 12.30u in Vijlen. Bekijk in deze link de hele uitnodiging. I.v.m. de situatie roondom Corona werd deze bijeenkomst tot nader order uitgesteld. Ergens in de zomer of het najaar zullen we hier meer over laten horen.

Van het opzetten van deze Bokashi-hoop werd een mooi en informatief filmpje gemaakt. Bekijk het filmpje hier.

  • Aangemaakt op .

Wie zijn wij?

Judith van Andel is dierenarts en Philippe van der Grinten is landbouwkundig ingenieur, hij studeerde veeteelt in Wageningen. Na onze studie hebben we tien jaar gewerkt voor verschillende internationale organisaties in Costa Rica, Guatemala, Nepal en Bolivia op het gebied van veevoeding, veegezondheid en kleinveehouderij.
  • Judith van Andel: 06 22 70 81 10
  • Philippe van der Grinten: 06 12 50 80 94
  • Genrayweg 39 5916 NG Venlo
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contact

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Om u de best mogelijke website toegang te bieden, maakt deze site gebruik van cookies. Delete cookies