Skip to main content

Lukt het bestellen niet bekijk dan deze instructiefilm > Instructiefilm

Besteld u voor de eerste keer? U kunt alleen in het bestelproces registreren. Niet in het klantenpaneel!

Wat is Bokashi ?

Bokashi is het Japanse woord voor “gefermenteerd organisch materiaal”. Met Bokashi kun je organische resten om zetten tot een rijke bodemverbeteraar. Bokashi is de meest efficiënte manier om organisch materiaal weer terug te geven aan de bodem. Voor het maken van Bokashi wordt een eeuwenoude techniek gebruikt, namelijk fermentatie.

Voor wie is Bokashi interessant?
Terreinbeheerders: Het maken van Bokashi is erg interessant voor terreinbeheerders zoals Gemeenten, waterschappen, rijkswaterstaat of natuurorganisaties. Klik hier voor meer info. Al deze partijen kunnen namelijk op een zeer efficiente manier de groenstromen die vrijkomen bij het beheer voor minder kosten en dichtbij de oorsprong teruggeven aan de bodem.

Particulieren: Met Bokashi kun je in de keuken of in de tuin elk soort organisch afval snel, effectief en gezond teruggeven aan de bodem. Dat is zowel leuk en makkelijk. Door afval uit keuken of tuin te fermenteren is het snel en zonder stank klaar om de bodem te verbeteren in bloementuin, voor vaste planten en natuurlijk de moestuin. Alle energie uit keukenafval en groenresten gaat zo de bodem in, zonder verliezen in de vorm van CO2 en met vele micro-organismen ter ondersteuning van het bodemleven. De moestuin floreert als nooit tevoren.

Groene afvalstromen kun je verwerken tot Bokashi. Bermmaaisel, bladafval, fruitafval, snoeiafval (gehakseld), stalmest, slotenmaaisel en keukenafval kan allemaal verwerkt worden tot Bokashi. Je kunt Bokashi gebruiken om vrijwel elk organische afval op een zeer efficiënte manier om te zetten in een prachtig product voor de bodem. Zowel op weiland, akkerland als in borders (gemeente) kan Bokashi gebruikt worden. Anderzijds kun je Bokashi ook zien als dé oplossing om de bodemvruchtbaarheid en bodemgezondheid op te krikken. Bovendien leg je met Bokashi veel CO2 vast in de bodem.

In tegenstelling tot composteren komt er bij het maken van Bokashi geen koolstof vrij in de vorm van kooldioxide (CO2). Daarmee is Bokashi een zeer milieuvriendelijke manier om koolstof terug te geven aan de bodem. Bovendien stimuleert Bokashi het bodemleven en levert het zo een enorme bijdrage aan een gezonde bodem, voor een gezonde voeding en leefomgeving.

Kijk verder in het menu of lees hier over Bokashi op één A4-tje

Bokashi uitgelegd - 10 Bokashi feiten

Voor een Engelstalige uitleg, klik hier.

Je kunt ons natuurlijk ook bellen of mailen.

Nieuws

  • Provinos staat op de Dag v/h Schaap

    Zaterdag 11 juni was in Ermelo de Dag van het Schaap. Ook Provinos, samen met Agriton en...

    Lees meer...

  • Bokashi in de media

    Kort geleden verschenen er verschillende artikelen in regionale dagbladen over de initiatieven met...

    Lees meer...

  • Bokashi Bulletin #6 gepresenteerd

    Het Bokashi Bulletin nummer 6 is er! Een aanpak die goed werkt wordt besproken, maar ook een...

    Lees meer...

  • Bokashi Bulletin #5 uitgebracht

    Het Bokashi Bulletin nummer 5 is uit! Er zit, nog steeds, veel beweging in het bokashi verhaal,...

    Lees meer...

Wie zijn wij?

Judith van Andel is dierenarts en Philippe van der Grinten is landbouwkundig ingenieur, hij studeerde veeteelt in Wageningen. Na onze studie hebben we tien jaar gewerkt voor verschillende internationale organisaties in Costa Rica, Guatemala, Nepal en Bolivia op het gebied van veevoeding, veegezondheid en kleinveehouderij.

Contact

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Om u de best mogelijke website toegang te bieden, maakt deze site gebruik van cookies. Delete cookies

Webdesign © Totoweb