Lukt het bestellen niet bekijk dan deze instructiefilm > Instructiefilm
Bokashi voorbeeldprojecten
Er zijn veel en er worden ook steeds meer Bokashi-hopen gemaakt. Welke ervaringen interessant voor je kunnen zijn is vaak makkelijker in overleg te bepalen. Toch zal ik hieronder een aantal activiteiten kort proberen te beschrijven om het idee te schetsen en de kansen te verduidelijken. Er wordt continue gewerkt aan deze website. Excuses voor eventueel ongemak.
Veulen Hier werd bij een rundveehouder Bokashi gemaakt van slotenmaaisel van het waterschap, voerresten (mais en gras) en stalmest (met stro) van jongvee en de droge koeien. De normale afnemer van dit "afval" wilde het niet mee hebben i.v.m. onkruidzaden en de slechte kwaliteit in het verleden (half gecomposteerd). Er werd een totaal van ±60 kuub Bokashi gemaakt, en 3 maanden later uitgereden over het grasland, direct na de eerste voorjaarssnede. De 60 ton werd verdeeld over opngeveer 4 hectare en was na 2 à 3 weken zo goed als niet meer terug te vinden in het gras. Het is dus sowieso niet "weer mee naar binnen gereden" bij de volgende snede. Omdat het hier om zandgrond gaat, heeft de toevoeging van organische stof een extra groot positief effect.
Baexem In Baexem werd het maaisel van 10 hectare natuurgebied van de Provincie Limburg gebruikt om Bokashi van te maken.
Velden
Verder is men bezig met Bokashi bij: Gemeenten Bergen aan Zee, Abcoude, Venlo Hengelo - Bladaarde, of te wel, Bokashi van bladafval. Een besparing en iedereen blij! Waterschap de Brabantse Delta, Boxtel / Waterschap AA & Maas
Judith van Andel is dierenarts en Philippe van der Grinten is landbouwkundig ingenieur, hij studeerde veeteelt in Wageningen. Na onze studie hebben we tien jaar gewerkt voor verschillende internationale organisaties in Costa Rica, Guatemala, Nepal en Bolivia op het gebied van veevoeding, veegezondheid en kleinveehouderij.