Er zijn veel en er worden ook steeds meer Bokashi-hopen gemaakt. Welke ervaringen interessant voor je kunnen zijn is vaak makkelijker in overleg te bepalen. Toch zal ik hieronder een aantal activiteiten kort proberen te beschrijven om het idee te schetsen en de kansen te verduidelijken. Er wordt continue gewerkt aan deze website. Excuses voor eventueel ongemak.

Veulen
Hier werd bij een rundveehouder Bokashi gemaakt van slotenmaaisel van het waterschap, voerresten (mais en gras) en stalmest (met stro) van jongvee en de droge koeien. De normale afnemer van dit "afval" wilde het niet mee hebben i.v.m. onkruidzaden en de slechte kwaliteit in het verleden (half gecomposteerd). Er werd een totaal van ±60 kuub Bokashi gemaakt, en 3 maanden later uitgereden over het grasland, direct na de eerste voorjaarssnede. De 60 ton werd verdeeld over opngeveer 4 hectare en was na 2 à 3 weken zo goed als niet meer terug te vinden in het gras. Het is dus sowieso niet "weer mee naar binnen gereden" bij de volgende snede. Omdat het hier om zandgrond gaat, heeft de toevoeging van organische stof een extra groot positief effect.

Baexem
In Baexem werd het maaisel van 10 hectare natuurgebied van de Provincie Limburg gebruikt om Bokashi van te maken.
Velden 


Verder is men bezig met Bokashi bij:
Gemeenten Bergen aan Zee, Abcoude, Venlo
Hengelo - Bladaarde, of te wel, Bokashi van bladafval. Een besparing en iedereen blij!
Waterschap de Brabantse Delta, Boxtel / Waterschap AA & Maas

Wie zijn wij?

Judith van Andel is dierenarts en Philippe van der Grinten is landbouwkundig ingenieur, hij studeerde veeteelt in Wageningen. Na onze studie hebben we tien jaar gewerkt voor verschillende internationale organisaties in Costa Rica, Guatemala, Nepal en Bolivia op het gebied van veevoeding, veegezondheid en kleinveehouderij.

Lees meer blokje groenContact informatie

Provinos Archief

Webwinkel


button inschrijven Bokashi Bulletin

Links


telJudith van Andel: 06 22 70 81 10

telPhilippe van der Grinten: 06 12 50 80 94

locatieGenrayweg 39 5916 NG Venlo

webinfo@provinos.nl
Contact
Naam(*)
Ongeldige invoer
E-mail adres(*)
Ongeldige invoer
Uw reactie
Ongeldige invoer