Met Bokashi kun je organisch restmateriaal omzetten tot een rijke bodemverbeteraar, gebruikmakend van een eeuwenoude techniek, namelijk fermentatie. Bijna alle organische reststromen kunnen worden benut, zoals bermmaaisel, bladafval, fruitafval, snoeiafval (gehakseld), stalmest, slotenmaaisel, oogstresten en ook keukenafval. Het kan allemaal verwerkt worden tot Bokashi. Dit kan op kleine schaal in de keuken, maar ook op (zeer) grote schaal in de landbouw.

Als basis voor een gezonde, natuurlijke en regeneratieve landbouw is het belangrijk om de bodem te koesteren en te ondersteunen. Ik ben ervan overtuigd dat Bokashi daarin een sleutelrol kan vervullen. Aanvullen en onderhouden van organische stof is een zeer belangrijke stap in dit proces. Als je het beschikbare materiaal eerst fermenteert dient dat vele doelen. Het is efficiënt omdat er geen energie (koolstof) en stikstof verloren gaat in het proces en dat is uitstekend voor ons klimaat. Maar daarnaast ondersteunen de micro-organismen die floreren tijdens de fermentatie ook het bodemleven. Het maken van Bokashi is bovendien eenvoudig, makkelijk op kleine én grote schaal en kosten-effectief.

De voordelen van Bokashi in het kort:
- Efficiënte manier om organisch afval te verwerken en het sluiten van de kringloop
- Gezondere bodem, gezondere gewassen, gezondere voeding
- Minder gebruik van kunstmest en gewasbescherming
- Makkelijker bewerkbaar land
- Minder uitspoeling van mineralen en zuiverder oppervlakte water
- Betere waterretentie bij zowel droogte als overvloed
- Opslag van koolstof en zodoende een bijdrage aan een beter klimaat

Voor wie is Bokashi interessant:
- Land- en tuinbouw
- Gemeenten, waterschappen, rijkswaterstaat, natuurbeheer-organisaties
- Particulieren
 
Bokashi in begrijpelijke taal
Philippe was als spreker uitgenodigd op het LLTB-congres. In onderstaande video zijn presentatie waarin hij duidelijk en concreet uitlegt wat Bokashi is, waarom het zo belangrijk is en voor wie het interessant is.Meer interessante video's:

TEDx
Op 5 november 2017 sprak Philippe bij TEDxVenlo over Bokashi. BEKIJK HIER DE VIDEO.

Het bodemverhaal
Het vastleggen van koolstof in de bodem, wat je met Bokashi natuurlijk doet, dient natuurlijk ook het hogere klimaatdoel, namelijk de uitstoot van CO2 reduceren. Hier komt in de (nabije) toekomst een vergoeding tegenover te staan. Deze ecosysteemdienst, geleverd door de agrarische sector, wordt een belangrijke stimulans om onze bodem verder te koesteren.
Deze video  (nog geen 4 minuten!) verduidelijkt dit mechanisme. BEKIJK HIER DE VIDEO

VICOE-concept
Vitale Circulaire Organische Economie, in deze video stapsgewijs en begrijpelijke uitleg over bodemproblematiek en mogelijke oplossingen. BEKIJK HIER DE VIDEO.

Elders op deze website vind je nog veel meer informatie over Bokashi. Bij vragen, neem dan gerust contact met ons op.
Grootschalig Bokashi voor professionals
De Bokashi keukenemmer
Bokashi in huis & tuin
Vraag en antwoord over Bokashi - FAQ

Wie zijn wij?

Judith van Andel is dierenarts en Philippe van der Grinten is landbouwkundig ingenieur, hij studeerde veeteelt in Wageningen. Na onze studie hebben we tien jaar gewerkt voor verschillende internationale organisaties in Costa Rica, Guatemala, Nepal en Bolivia op het gebied van veevoeding, veegezondheid en kleinveehouderij.

Lees meer blokje groenContact informatie

Provinos Archief

Webwinkel


button inschrijven Bokashi Bulletin

Links


telJudith van Andel: 06 22 70 81 10

telPhilippe van der Grinten: 06 12 50 80 94

locatieGenrayweg 39 5916 NG Venlo

webinfo@provinos.nl
Contact
Naam(*)
Ongeldige invoer
E-mail adres(*)
Ongeldige invoer
Uw reactie
Ongeldige invoer