Skip to main content

Lukt het bestellen niet bekijk dan deze instructiefilm > Instructiefilm

Besteld u voor de eerste keer? U kunt alleen in het bestelproces registreren. Niet in het klantenpaneel!

Mest in de put fermenteren - Pro-Mest Totaal

Door de mest in de put te fermenteren blijft er meer stikstof behouden in de mest. Hierdoor vervluchtigt er minder ammoniak en is de lucht in de stal gezonder. Bovendien is de schuimoverlast tot een minimum beperkt met fermenterende mest. Mixen gaat veel makkelijker en ook delen van de mestkelder waar soms korsten ontstaan kunnen zo weer door de mest heen gemixt worden.

Om de mest te laten fermenteren wordt er wekelijks Pro-Mest Totaal aan toegevoegd. Lees hier de handleiding voor gebruik. Alleen aan het begin wordt er één- of twee keer Microferm (EM) in de put gebracht om het fermentatie proces op gang te helpen. Als dat eenmaal gelukt is, verspreiden en vermenigvuldigen de bacteriën zich zelf in de mest en met de verse dagelijkse mest. Daarna hoeft alleen nog maar wekelijks de Pro-Mest verdeeld te worden.

De ervaring leert dat de kosten van Pro-Mest Totaal erg meevallen. Een rekensommetje wijst uit dat de kosten bovendien snel terug verdiend worden: extra N in de mest waardoor er minder kunstmest nodig is; minder mix-kosten (diesel); een grotere mest-opslagcapaciteit in de kelder zonder schuim; gezondere dieren door de verminderde ammoniak. Veel rundveehouders rapporteren ook minder last van vliegen te hebben.

Ik hoop dat het effect van dit soort maatregelen zichtbaar wordt binnen de kringloopwijzer. Bijvoorbeeld hoeveel stikstof behouden blijft, in vergelijking met niet behandelen. Het wordt daarmee dan niet alleen zichtbaar op het bedrijf en voor de rundveehouder, maar ook voor buitenstaanders wordt dan de laatste twijfel weggenomen. Het streven zou uiteindelijk moeten zijn dat rundveehouders die deze maatregelen doorvoeren in hun bedrijfsvoering er voor beloond worden.

Kijk voor prijzen in onze webwinkel. Het komt ongeveer neer op €7-9 euro per GVE per jaar.
Klik hier voor de Gebruiksaanwijzing.

Nieuws

 • Provinos staat op de Dag v/h Schaap

  Zaterdag 11 juni was in Ermelo de Dag van het Schaap. Ook Provinos, samen met Agriton en...

  Lees meer...

 • Bokashi in de media

  Kort geleden verschenen er verschillende artikelen in regionale dagbladen over de initiatieven met...

  Lees meer...

 • Bokashi Bulletin #6 gepresenteerd

  Het Bokashi Bulletin nummer 6 is er! Een aanpak die goed werkt wordt besproken, maar ook een...

  Lees meer...

 • Bokashi Bulletin #5 uitgebracht

  Het Bokashi Bulletin nummer 5 is uit! Er zit, nog steeds, veel beweging in het bokashi verhaal,...

  Lees meer...

Wie zijn wij?

Judith van Andel is dierenarts en Philippe van der Grinten is landbouwkundig ingenieur, hij studeerde veeteelt in Wageningen. Na onze studie hebben we tien jaar gewerkt voor verschillende internationale organisaties in Costa Rica, Guatemala, Nepal en Bolivia op het gebied van veevoeding, veegezondheid en kleinveehouderij.

Contact

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Om u de best mogelijke website toegang te bieden, maakt deze site gebruik van cookies. Delete cookies

Webdesign © Totoweb