Door de mest in de put te fermenteren blijft er meer stikstof behouden in de mest. Hierdoor vervluchtigt er minder ammoniak en is de lucht in de stal gezonder. Bovendien is de schuimoverlast tot een minimum beperkt met fermenterende mest. Mixen gaat veel makkelijker en ook delen van de mestkleder waar soms korsten ontstaan kunnen zo weer door de mest heen gemixt worden.

Om de mest te laten fermenteren wordt er wekelijks Pro-Mest Totaal aan toegevoegd. Alleen aan het begin wordt er éénmalig Microferm (EM) in de put gebracht om het fermentatie proces op gang te helpen. Als dat eenmaal gelukt is, verspreiden en vermenigvuldigen de bacteriën zich zelf in de mest en met de verse dagelijkse mest.

De ervaring leert dat de kosten van Pro-Mest Totaal erg meevallen. Een rekensommetje wijst uit dat de kosten bovendien snel terug verdiend worden: extra N in de mest waardoor er minder kunstmest nodig is;  minder mix-kosten (diesel); een grotere mest-opslagcapaciteit in de kelder zonder schuim; gezondere dieren door de verminderde ammoniak. 

Ik hoop dat het effect van dit soort maatregelen zichtbaar wordt binnen de kringloopwijzer. Het wordt daarmee dan niet alleen zichtbaar op het bedrijf en voor de rundveehouder, maar ook voor buitenstaanders wordt dan de laatste twijfel weggenomen.

Wie zijn wij?

Judith van Andel is dierenarts en Philippe van der Grinten is landbouwkundig ingenieur, hij studeerde veeteelt in Wageningen. Na onze studie hebben we tien jaar gewerkt voor verschillende internationale organisaties in Costa Rica, Guatemala, Nepal en Bolivia op het gebied van veevoeding, veegezondheid en kleinveehouderij.

Lees meer blokje groenContact
 informatie

Provinos Archief

Webwinkel


Nieuwsbrief

Links


telJudith van Andel: 06 22 70 81 10

telPhilippe van der Grinten: 06 12 50 80 94

locatieGenrayweg 39 5916 NG Venlo

webinfo@provinos.nl
Contact
Naam(*)
Ongeldige invoer
E-mail adres(*)
Ongeldige invoer
Uw reactie
Ongeldige invoer