Skip to main content

Lukt het bestellen niet bekijk dan deze instructiefilm > Instructiefilm

Besteld u voor de eerste keer? U kunt alleen in het bestelproces registreren. Niet in het klantenpaneel!

Bokashi in het groot

Het is relatief eenvoudig om een Bokashi-hoop op te zetten. Dit kun je het best vergelijken met het inkuilen van gras of maïs bij de boer. Je moet vooral letten op een aantal zaken, maar dat het is afhankelijk van welke materialen er voor de Bokashi gebruikt gaan worden.

Voor wie is het maken van Bokashi interessant ?

Voor onder andere gemeenten, waterschappen en natuurbeherende organisaties (NBO's). Deze instellingen hebben vanuit het beheer van verschillende terreinen vaak grote stromen groenafval. Met het verwerken tot Bokashi kunnen de kosten voor transport en stort (milieu station of composteerder), die vaak hoog oplopen, enorm gereduceerd worden.

Akkerbouwers en-of veehouders hebben baat bij het maken van Bokashi om effectief het gehalte organische stof in de bodem te verhogen, gebruikmakend van allerlei uitgangsmaterialen die voorhanden zijn. Dit kan bedrijfseigen zijn, zoals voerresten, slotenmaaisel en stalmest. Maar ook uit de direcfte omgeving kan materiaal betrokken worden via waterschap, gemeente of natuur organisatie. Voorbeelden zijn bladafval, terrein/maaisel, slotenmaaisel, bermmaaisel en ook GFT. Bekijk hier een informatief filmpje van de opzet van een Bokashi-hoop in Vijlen, dit werd ondernomen samen met het IKL.

De huidige mestwetgeving biedt wel degelijk ruimte om van deze mogelijkheden gebruik te maken. Anderzijds zijn de betrokken instanties, van Provincie tot gemeenten, geneigd om mee te denken voor een praktische oplossing op de korte (gedogen) en de lange termijn (wetgeving aanpassen). Zeker omdat met het maken van Bokashi (fermenteren) alle koolstof in het product behouden blijft en dus bijdraagt aan een minimale "footprint" binnen de klimaat-problematiek.

Twee interessante documenten over de wetgeving zijn hier te lezen.

Lees meer hierover in het menu.

Bekijk hier onze folder: Bokashi voor professionals

Folder Bokashi pag1 2017 11 29 001
We werken op dit moment hard aan de inhoud van deze pagina. Excuses voor het ongemak.

Nieuws

  • Provinos staat op de Dag v/h Schaap

    Zaterdag 11 juni was in Ermelo de Dag van het Schaap. Ook Provinos, samen met Agriton en...

    Lees meer...

  • Bokashi in de media

    Kort geleden verschenen er verschillende artikelen in regionale dagbladen over de initiatieven met...

    Lees meer...

  • Bokashi Bulletin #6 gepresenteerd

    Het Bokashi Bulletin nummer 6 is er! Een aanpak die goed werkt wordt besproken, maar ook een...

    Lees meer...

  • Bokashi Bulletin #5 uitgebracht

    Het Bokashi Bulletin nummer 5 is uit! Er zit, nog steeds, veel beweging in het bokashi verhaal,...

    Lees meer...

Wie zijn wij?

Judith van Andel is dierenarts en Philippe van der Grinten is landbouwkundig ingenieur, hij studeerde veeteelt in Wageningen. Na onze studie hebben we tien jaar gewerkt voor verschillende internationale organisaties in Costa Rica, Guatemala, Nepal en Bolivia op het gebied van veevoeding, veegezondheid en kleinveehouderij.

Contact

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Om u de best mogelijke website toegang te bieden, maakt deze site gebruik van cookies. Delete cookies

Webdesign © Totoweb