Bokashi in het groot

Het is relatief eenvoudig om een Bokashi-hoop op te zetten. Dit kun je het best vergelijken met het inkuilen van gras of maïs bij de boer. Je moet vooral letten op een aantal zaken, maar dat het is afhankelijk van welke materialen er voor de Bokashi gebruikt gaan worden.

Voor wie is het maken van Bokashi interessant ?

Voor onder andere gemeenten, waterschappen en natuurbeherende organisaties (NBO's). Deze instellingen hebben vanuit het beheer van verschillende terreinen vaak grote stromen groenafval. Met het verwerken tot Bokashi kunnen de kosten voor transport en stort (milieu station of composteerder), die vaak hoog oplopen, enorm gereduceerd worden.

Akkerbouwers en-of veehouders hebben baat bij het maken van Bokashi om effectief het gehalte organische stof in de bodem te verhogen, gebruikmakend van allerlei uitgangsmaterialen die voorhanden zijn. Dit kan bedrijfseigen zijn, zoals voerresten, slotenmaaisel en stalmest. Maar ook uit de direcfte omgeving kan materiaal betrokken worden via waterschap, gemeente of natuur organisatie. Voorbeelden zijn bladafval, terrein/maaisel, slotenmaaisel, bermmaaisel en ook GFT.

De huidige mestwetgeving biedt wel degelijk ruimte om van deze mogelijkheden gebruik te maken. Anderzijds zijn de betrokken instanties, van Provincie tot gemeenten, geneigd om mee te denken voor een praktische oplossing op de korte (gedogen) en de lange termijn (wetgeving aanpassen). Zeker omdat met het maken van Bokashi (fermenteren) alle koolstof in het product behouden blijft en dus bijdraagt aan een minimale "footprint" binnen de klimaat-problematiek.
Lees meer hierover in het menu.

Bekijk hier onze folder: Bokashi voor professionals

Folder Bokashi pag1 2017 11 29 001
We werken op dit moment hard aan de inhoud van deze pagina. Excuses voor het ongemak.

Nieuws

  • Preuf 't Ven 2019

    De voorbereidingen voor Preuf 't Ven zijn alweer in volle gang. Dit zal plaatsvinden op zondag 7...

    Lees meer...

  • Het Bokashi Bulletin #3 is uit!

    Inmiddels is het derde Bokashi Bulletin verschenen en toegestuurd aan geinteresseerden. klik hier....

    Lees meer...

  • Provinos ook op de GreenBieb-markt in Venlo

    Green Bieb Markt Samen met BuitensteBinnen en Voedselbos “de Groene Borg” en nog heel veel anderen...

    Lees meer...

  • Interview met Judith & Philippe in het Nieuwsblad van Agriton

    Een pagina-groot artikel verscheen in het EM Agriton Nieuwsblad over de acitiviteiten van Provinos in het...

    Lees meer...

Wie zijn wij?

Judith van Andel is dierenarts en Philippe van der Grinten is landbouwkundig ingenieur, hij studeerde veeteelt in Wageningen. Na onze studie hebben we tien jaar gewerkt voor verschillende internationale organisaties in Costa Rica, Guatemala, Nepal en Bolivia op het gebied van veevoeding, veegezondheid en kleinveehouderij.
  • Judith van Andel: 06 22 70 81 10
  • Philippe van der Grinten: 06 12 50 80 94
  • Genrayweg 39 5916 NG Venlo
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contact

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Captcha
Ongeldige invoer
Om u de best mogelijke website toegang te bieden, maakt deze site gebruik van cookies. Delete cookies